![]() |
Pavlova valmiina uuniin |
Pavlova on ihana marenkikakku. Loistavaa vierastarjottavaa, sillä sen voi paistaa hyvissä ajoin etukäteen. Täyte kannattaa laittaa vasta juuri ennen tarjoilua, ettei rapeus kärsi.
En ole oikeastaan jälkiruokaihminen. Enkä kakkujen tai
leivosten suuri ystävä. Paitsi marengin. Syntymäpäiväkakussani oli jo pienenä marenkia.
Ellei se ollut kokonaan marengista!
Australialaiset ja uusiseelantilaiset ovat kiistelleet,
kummassa maassa pavlova on keksitty. No, sen resepti on ainakin ollut ensin
uusiseelantilaisessa keittokirjassa, joten eiköhän se sieltä ole.
Tästä pavlovasta on tullut perheemme
suosikki. Se on rapeakuorinen, mutta poutapilvenpehmoinen sisältä. Ja sopii
myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville!
Perinteisesti pavlovan pinnalle lusikoidaan kermavaahtoa ja
uusiseelantilaisittain runsaasti kiiviviipaleita.
Tässä versiossa käytetään täytteeseen jääkaapissa seilaavan torttutäytepurkin loppu. Tylsänvärinen seos saa väriä pakastevadelmista!
Tässä versiossa käytetään täytteeseen jääkaapissa seilaavan torttutäytepurkin loppu. Tylsänvärinen seos saa väriä pakastevadelmista!
Pavlova
gluteeniton
gluteeniton
10-12 annosta
4 valkuaista
4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 tl valkoviinietikkaa
1 tl perunajauhoja
1 dl kiehuvan kuumaa vettä
Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 tlk (250 g) maitorahkaa
n. 1/2 tlk (a 300 g) luumusosetta (tortuntäyte)
(sokeria)
(pari ripausta kanelia)
2 dl pakastevadelmia
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä uunipellille
leivinpaperi ja voitele öljytilkalla halkaisijaltaan noin 25 cm:n pyörylä keskelle paperia.
Kaada valkuaiset kulhoon, mittaa päälle sokeri (sitä
tarvitaan oikeasti noin paljon!!), vaniljasokeri, viinietikka ja perunajauhot.
Ala vatkata ja kaada samalla kiehuva vesi ohuena nauhana seokseen. Jatka vaahdottamista
10-15 minuuttia, kunnes vaahto on sitkeää, tiukkaa ja pysyvää.
Lusikoi vaahto leivinpaperille öljyttyyn pyörylään. Älä
tasoita pintaa, pavolva saa näyttää rouhealta!
Nosta pelti uuniin. Paista 2 minuuttia ja sammuta uuni. Jätä marenkikakku uuniin vähintään 8 tunniksi tai vaikka yön yli.
Nosta pelti uuniin. Paista 2 minuuttia ja sammuta uuni. Jätä marenkikakku uuniin vähintään 8 tunniksi tai vaikka yön yli.
Irrota kakku varovasti leivinpaperista ja liu’uta
tarjoiluvadille (tai nosta se paperin kanssa vadille ja leikkaa ylimääräinen
paperi halutessasi pois.) Jos kakkuun tulee särö se ei haittaa, sillä pinnalle tulee
kuitenkin kerma peittämään railot.
Säilytä pavlova kuivassa paikassa kosteudelta suojattuna.
Valmista täyte vähän ennen tarjoilua.
Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka ja
tortuntäyte. Mausta halutessasi sokerilla ja kanelilla.
Lusikoi täyte pavlovalle, ripottele pinnalle kohmeisia vadelmia
ja nosta tarjolle.
Vaihtoehtotäyte:
Mausta kerma-rahkaseos lemon-, lime- tai vadelmacurdilla
maun mukaan.
Tai mausta se ruusu- tai appelsiininkukkavedellä, levitä
pinnalle appelsiinipalasia ja ripottele pinnalle granaattiomenansiemeniä (saa
pakasteena esim. Pirkka-sarjassa).
HERKULLISTA VUOTTA 2018!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti