tiistai 8. toukokuuta 2018

Maidoton parsarisotto


Oli tarve tehdä maidoton parsarisotto. Onneksi vegaanisia juustonkaltaisia tuotteita löytyy monenlaisia ja ainakin yksi hyvin parmesaanimainen. Sopivia viinejäkin löytyy, jos tarvitset täysin vegaanisen risoton.
Ja jos ei ole tarvetta vegaaniselle risotolle, korvaa öljy voilla ja käytä juustona parmesaania tai muuta voimakasta kovaa juustoa. 

maidoton, gluteeniton, viinivalinnalla vegaaninen
4 annosta

iso nippu parsaa (500 g)
1 l vettä
1 tl suolaa
1 kasvisliemikuutio
2 rkl öljyä tai maidotonta margariinia
1 sipuli
(2-3 kesäsipulia)
3 dl risottoriisiä (arborio)
2 dl kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä
n. 50 g vegaanista juustoa (esim Violife)
muutama pyöräytys mustapippurimyllystä
 

Huuhtele parsat ja napsaise tyvestä noin 2 cm pois. Kuori tarvittaessa. Valkoinen parsa pitää aina kuoria, se on sen verran säikeistä. Leikkaa parsojen tyvestä noin 2 cm pois. Älä heitä kuoria tai tyvipaloja pois.
Kuumenna vesi, kuoret ja tyvipalat korkeassa, kapeassa kattilassa tai paistokasarissa kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti ja siivilöi kuoret pois. Kaada vesi takaisin kattilaan, mausta suolalla ja nosta parsat veteen. Keitä 4-6 minuuttia, parsojen paksuudesta riippuen.
Nosta parsat vedestä reikäkauhalla ja paloittele noin 3 cm:n pituisiksi paloiksi. Lisää keitinveteen liemikuutio ja pidä liemi kuumana.
Kuori ja silppua sipuli. (Silppua kesäsipuli ja laita sivuun, jos sitä käytät.) Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulisilppu ja kuullota pari minuuttia. Älä ruskista!
Lisää riisit ja jatka kuullottamista muutama minuutti. 
Kaada riisin joukkoon kuumaa keitinlientä vähitellen noin pari desiä kerrallaan. Keitä riisiä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää nestettä, kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Loppuvaiheessa risottoa tarvitsee sekoittaa enää silloin tällöin. Kaada loppuvaiheessa joukkoon valkoviini ja keitä riisi al dente kypsäksi (kokonaiskypsennysaika on noin 20 minuuttia). Maista riisien kypsyys.
Risoton kuuluu kermamaista, ei sakeaa puuroa.
Raasta juusto ja sekoita risoton joukkoon. Mausta mustapippurilla ja kääntele sekaan parsapalat. Veistä pinnalle hiukan juustoa ja ripottele lopuksi kevätsipulisilppu risotolle. 




 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti