Oli tarve tehdä maidoton parsarisotto. Onneksi vegaanisia
juustonkaltaisia tuotteita löytyy monenlaisia ja ainakin yksi hyvin
parmesaanimainen. Sopivia viinejäkin löytyy, jos tarvitset täysin vegaanisen
risoton.
Ja jos ei ole tarvetta vegaaniselle risotolle, korvaa öljy
voilla ja käytä juustona parmesaania tai muuta voimakasta kovaa juustoa.
maidoton, gluteeniton, viinivalinnalla vegaaninen
4 annosta
iso nippu parsaa (500 g)
1 l vettä
1 tl suolaa
1 kasvisliemikuutio
2 rkl öljyä tai maidotonta margariinia
1 sipuli
(2-3 kesäsipulia)
3 dl risottoriisiä (arborio)
2 dl kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä
n. 50 g vegaanista juustoa (esim Violife)
muutama pyöräytys mustapippurimyllystä
Huuhtele parsat ja napsaise tyvestä noin 2 cm pois. Kuori tarvittaessa. Valkoinen
parsa pitää aina kuoria, se on sen verran säikeistä. Leikkaa parsojen tyvestä
noin 2 cm pois. Älä heitä kuoria tai tyvipaloja pois.
Kuumenna vesi, kuoret ja tyvipalat korkeassa, kapeassa kattilassa tai paistokasarissa
kiehuvaksi. Keitä muutama minuutti ja siivilöi kuoret pois. Kaada vesi takaisin
kattilaan, mausta suolalla ja nosta parsat veteen. Keitä 4-6 minuuttia,
parsojen paksuudesta riippuen.
Nosta parsat vedestä reikäkauhalla ja paloittele noin 3 cm:n pituisiksi paloiksi. Lisää keitinveteen liemikuutio ja pidä liemi kuumana.
Nosta parsat vedestä reikäkauhalla ja paloittele noin 3 cm:n pituisiksi paloiksi. Lisää keitinveteen liemikuutio ja pidä liemi kuumana.
Kuori ja silppua sipuli. (Silppua kesäsipuli ja laita sivuun, jos sitä
käytät.) Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulisilppu ja
kuullota pari minuuttia. Älä ruskista!
Lisää riisit ja jatka kuullottamista muutama minuutti.
Kaada riisin joukkoon kuumaa keitinlientä vähitellen noin pari
desiä kerrallaan. Keitä riisiä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Lisää nestettä,
kun edellinen neste on imeytynyt riisiin. Loppuvaiheessa risottoa tarvitsee
sekoittaa enää silloin tällöin. Kaada loppuvaiheessa joukkoon valkoviini ja
keitä riisi al dente kypsäksi (kokonaiskypsennysaika on noin 20 minuuttia). Maista
riisien kypsyys.
Risoton kuuluu kermamaista, ei sakeaa puuroa.
Raasta juusto ja sekoita risoton joukkoon. Mausta mustapippurilla ja
kääntele sekaan parsapalat. Veistä pinnalle hiukan juustoa ja ripottele lopuksi
kevätsipulisilppu risotolle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti