Piirakkapohjan valmistin Farina pizza-piirakkajauhoseoksesta.
Se on kätevää, jos gluteeniton leivonta ei ole jokapäiväistä. Saat pakkauksesta
kaksi piirakkaa, sillä tähän ohjeeseen menee jauhoista vain puolet. Jos et
tarvitse gluteenitonta piirakkaa, tee joku mieleisesi suolainen
piirakkataikina.
Koska halusin piirakastani vielä maidottoman, käytin sekä pohjaan että täytteeseen
Violifen parmesaaninkaltaista tuotetta ja PorlamminVege sarjan fetankaltaisia vuustokuutioita salaattiin. Molemmat ovat hyvin juustomaisia, mutta eivät
sula uunissa samalla tavalla kuin tavalliset juustot. Kerman sijaan laitoin täytteeseen
Kaslinkin Aito
kauraruoka –tuotetta Paahdettu sipuli (maustamaton käy ihan yhtä
hyvin!). Jos tarvitset gluteenittoman piirakan, varmista kauratuotteen
sopivuus. Kikhernejauhoja laitoin täytteeseen sitomaan nestettä. Ne voi
korvata 1-2 kananmunalla.
Ja jos et saa nokkosia, käytä tuoretta tai pakastettua
pinaattia. Tuoretta tarvitset n 500 g pakastettua 300 g.
6-8 palaa (piirakkavuoan halkaisija 24-26 cm)
100 g margariinia (Sunnuntai
hopeakääreessä tai Sininen Keiju ovat ainakin maidottomia)
3 dl Farina Pizza-piirakkapohjaseosta
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl raastettua ”juustoa”
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
n. 1 l nokkosia (n 0,5 l ryöpättynä)
1-2 sipulia
(2 valkosipulinkynttä)
1 tl suolaa
muutama pyöräytys mustapippurimyllystä
(ripaus muskottia)
2 dl kaura- tai soijapohjainen ruokakermankaltainen tuote
1 dl vettä
0,5 dl kikhernejauhoja (gramjauho)
150 g salaatti”juusto”kuutioita
2 dl ”juusto”raastetta
Paistamiseen öljyä
Voitele mieluiten irtopohjainen piirakkavuoka sopivalla
margariinilla. Tai käytä irtoreunakakkuvuokaa ja vuoraa se leivinpaperilla. Laita
uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Mittaa margariini, jauhoseos, leivinjauhe ja ”juusto”raaste kulhoon
ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Taikina on pehmeää ja
käsiin tarttuvaa, älä hermostu. Kaavi taikina piirakkavuokaan ja levitä kostutetuin
tai jauhoseoksella jauhotetuin käsin taputellen vuoan pohjalle ja reunoille. (Kakkuvuoassa
nosta taikinaa parin cm:n verran reunoille.
Nosta vuoka jääkaappiin.
Ryöppää nokkoset runsaassa vedessä muutaman minuutin verran.
Valuta hyvin. Pinaattia ei tarvitse ryöpätä.
Kuori sipulit (ja valkosipulinkynnet) ja silppua pieneksi.
Kuullota sipulisilppua muutaman minuutin verran pannulla öljyssä. Älä ruskista.
Silppua nokkonen tai pinaatti vähän pienemmäksi ja pehmennä
pannulla noin 5 minuuttia.
Nosta pannu pois liedeltä. Mausta suolalla ja pippurilla
(sekä halutessasi jauhetulla muskotilla)
Sekoita joukkoon ensin ”kerma”, vesi sekä gramjauhot ja
sitten salaatti”juusto” sekä ”juusto”raaste .
Levitä seos piirakkapohjalle.
Kypsennä uunin keskitasolla 40-45 minuuttia, kunnes täyte on
kiinteytynyt.
Anna jäähtyä jonkun aikaa, ennen kuin siirrät piirakan vuoasta
tarjolle. Suoraan vuoastakin tarjottavan piirakan kannattaa antaa jäähtyä
hetki. Pohja on melko murenevaa.
Muuten: Nyt kannattaa poimia nokkosia talven varalle. Ryöppää ja valuta hyvin ja pakasta sopivina annoksina keittoja, kastikkeita ja piirakoita varten (se maistuu smoothienkin joukossa!)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti