keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Nokkos-fetapiirakka

Maistuva maidoton, munaton ja gluteeniton kausiherkku, joka sopii vegaanillekin. (Pinnalla oleva nokkonen tummui uunissa tylsästi, piirakka ei kärähtänyt. En ainakaan tunnusta....)

Piirakkapohjan valmistin Farina pizza-piirakkajauhoseoksesta. Se on kätevää, jos gluteeniton leivonta ei ole jokapäiväistä. Saat pakkauksesta kaksi piirakkaa, sillä tähän ohjeeseen menee jauhoista vain puolet. Jos et tarvitse gluteenitonta piirakkaa, tee joku mieleisesi suolainen piirakkataikina. 


Koska halusin piirakastani vielä maidottoman, käytin sekä pohjaan että täytteeseen Violifen parmesaaninkaltaista tuotetta ja PorlamminVege sarjan fetankaltaisia vuustokuutioita salaattiin. Molemmat ovat hyvin juustomaisia, mutta eivät sula uunissa samalla tavalla kuin tavalliset juustot. Kerman sijaan laitoin täytteeseen Kaslinkin Aito kauraruoka –tuotetta Paahdettu sipuli (maustamaton käy ihan yhtä hyvin!). Jos tarvitset gluteenittoman piirakan, varmista kauratuotteen sopivuus. Kikhernejauhoja laitoin täytteeseen sitomaan nestettä. Ne voi korvata 1-2 kananmunalla. 
Ja jos et saa nokkosia, käytä tuoretta tai pakastettua pinaattia. Tuoretta tarvitset n 500 g pakastettua 300 g.  

6-8 palaa (piirakkavuoan halkaisija 24-26 cm)

100 g margariinia  (Sunnuntai hopeakääreessä tai Sininen Keiju ovat ainakin maidottomia)
3 dl Farina Pizza-piirakkapohjaseosta
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl raastettua ”juustoa”
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
n. 1 l nokkosia (n 0,5 l ryöpättynä)
1-2 sipulia
(2 valkosipulinkynttä)
1 tl suolaa
muutama pyöräytys mustapippurimyllystä
(ripaus muskottia)
2 dl kaura- tai soijapohjainen ruokakermankaltainen tuote
1 dl vettä
0,5 dl kikhernejauhoja (gramjauho)
150 g salaatti”juusto”kuutioita
2 dl ”juusto”raastetta
Paistamiseen öljyä

Voitele mieluiten irtopohjainen piirakkavuoka sopivalla margariinilla. Tai käytä irtoreunakakkuvuokaa ja vuoraa se leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
Mittaa margariini, jauhoseos, leivinjauhe ja ”juusto”raaste kulhoon ja nypi sekaisin. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Taikina on pehmeää ja käsiin tarttuvaa, älä hermostu. Kaavi taikina piirakkavuokaan ja levitä kostutetuin tai jauhoseoksella jauhotetuin käsin taputellen vuoan pohjalle ja reunoille. (Kakkuvuoassa nosta taikinaa parin cm:n verran reunoille.
Nosta vuoka jääkaappiin.
Ryöppää nokkoset runsaassa vedessä muutaman minuutin verran. Valuta hyvin. Pinaattia ei tarvitse ryöpätä. 


Kuori sipulit (ja valkosipulinkynnet) ja silppua pieneksi. Kuullota sipulisilppua muutaman minuutin verran pannulla öljyssä. Älä ruskista.
Silppua nokkonen tai pinaatti vähän pienemmäksi ja pehmennä pannulla noin 5 minuuttia.
Nosta pannu pois liedeltä. Mausta suolalla ja pippurilla (sekä halutessasi jauhetulla muskotilla)
Sekoita joukkoon ensin ”kerma”, vesi sekä gramjauhot ja sitten salaatti”juusto” sekä ”juusto”raaste .
Levitä seos piirakkapohjalle. 

Kypsennä uunin keskitasolla 40-45 minuuttia, kunnes täyte on kiinteytynyt.
Anna jäähtyä jonkun aikaa, ennen kuin siirrät piirakan vuoasta tarjolle. Suoraan vuoastakin tarjottavan piirakan kannattaa antaa jäähtyä hetki. Pohja on melko murenevaa.

 
Muuten: Nyt kannattaa poimia nokkosia talven varalle. Ryöppää ja valuta hyvin ja pakasta sopivina annoksina keittoja, kastikkeita ja piirakoita varten (se maistuu smoothienkin joukossa!)







 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti