sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Herkulliset falafelit



Aina välillä täytyy saada falafelejä. Useimmiten tulee napattua valmispyöryköitä, kun himo on just nyt! Falafelien valmistushan ei ole vaikeaa, aikaa vievin osuus on kikherneiden liotus! Mutta kun ei jaksa odottaa huomiseen…
Olen testaillut erilaisia ohjeita. Mikään ei ole ollut omaan makuun napakymppi. Ei auttanut muu, kuin kehitellä oma!

Säilötyistä eli keitetyistä kikherneistä ei muuten sitten kannata valmistaa falafelejä! Siis jos pidät sellaisista, joissa on mukavaa suutuntumaa. Keitetyistä kikherneistä falafeleistä tulee liian kasvispyörykkämäisiä, sellaisia pehmeitä ja vähän mössömäisiä!
Käytin psylliumia ja jauhettuja pellavansiemeniä kuohkeuttamaan ja pitämään falafelejä kasassa. Ilman niitäkin onnistut, mutta pyöryköistä tulee murenevampia. Seokseen lopuksi lisättävä ruokasooda-vesiseos kuohkeuttaa falafelejä myös, joten sen takia ei psylliumia ja pellavansiemeniä tarvitse hankkia, jos niille ei muuta tarvetta ole.
Kikhernejauhojen eli gram-jauhojen (niitä saa isommista marketeista, etnisistä ruokakaupoista tai esimerkiksi Ruohonjuuresta) sijaan voit käyttää täysjyväriisijauhoja tai grahamjauhoja (mutta grahamilla falafelit eivät sitten ole gluteenittomia!). Maissijauhot voi korvata maissitärkkelyksellä tai perunajauhoilla.
Ja näistä falafeleistä tuli tosi herkullisia ja rapeita pinnaltaan ihan vain uunissa paistaen. Ei tarvinnut uppopaistaa!
Valmiista falafeleistä ei ole muuta kuvaa, kuin nopea kännykkäräpsäys…. Unohtui, kun vieraat olivat jo ovella!

n 50 kpl
vegaaniset  gluteenittomat

4 dl kikherneitä
n 1 l kylmää vettä  
(2 tl psylliumia + 1 dl vettä)
(1 rkl jauhettuja pellavansiemeniä)
1 sipuli
3-5 valkosipulinkynttä
3 dl yrttejä ((lehti)persiljaa, korianteria ja minttua)
0,5 dl kikhernejauhoja (gramjauho)
1 rkl maissijauhoja
2 rkl tahinia
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1,5 rkl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
2 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl (savu)paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa + 2 rkl vettä
Pinnalle n 0,5 dl öljyä

Mittaa kikherneet tilavaan kulhoon ja kaada reilusti kylmää vettä päälle. Peitä kevyesti kannella ja anna turvota huoneenlämmössä yön yli eli noin 12 tuntia.
Kaada vesi pois noin kaksinkertaisiksi turvonneista herneistä.
Sekoita psyllium desilitraan vettä ja anna turvota 5 minuuttia. Lisää pellavansiemenet ja jatka turvotusta toiset viitisen minuuttia.
Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipuli muutamaan osaan ja laita monitoimikoneen kulhoon valkosipulin kanssa.

Napsi yrttiruukuista oksia ja painele kevyesti mittaan. Ei tarvitse survoa. Laita yrtit monitoimikoneeseen. Voit vaihdella yrttien suhteita. Itse en ole suuri korianterifani, joten laitan mieluummin enemmän persiljaa. Mutta korianteria kannattaa kyllä laittaa edes vähän oikean maun saamiseksi. Ja jos käytät vahvaa minttua, laita sitä suhteessa hiukan vähemmän.
Mittaa jauhot, tahini ja mausteet sekä lusikoi hyytelömäinen psylliumseos kulhoon (jos käytät sitä) ja kumoa lopuksi päälle valutetut kikherneet. 

Jauha karkeaksi massaksi. Sekoita sooda vesitilkkaan ja kaada falafelmassan sekaan koneen käydessä. 
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
Ota falafelmassasta noin reilun ruokalusikallisen verran kouraan ja purista tiiviimmäksi. Pyörittele palloksi ja nosta uunipellille.
Valuta öljy ohuena nauhana falafelien pinnalle ja nosta pelti uuniin keskimmäiselle ritilätasolle.
Kypsennä 15 minuuttia. Pyöräytä falafelit ympäri ja jatka kypsentämistä vielä viitisen minuuttia. Tarkista kypsyys maistamalla.  

Muuten: Voit pakastaa osan falafeleistä kypsennettynä tai paistamattomina. Ota paistamattomat jäiset falafelit pellille, sulata ja paista ohjeen mukaan. Kypsät kannattaa paistaa sulaneina nopeasti pannulla öljytilkassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti