Viikonlopun juomavinkiksi valikoitui juustoille tai
jälkkärin seuraan sopiva Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella.
Portviinimäinen, mutta raikkaampi ja vähemmän alkoholia sisältävä makea (sokeria 132 g/l) ja herkullinen jälkiruokaviini löytyy Alkon
vakiovalikoimasta. Puolikas pullo (0,375l) maksaa 19,29 €.
Viini on valmistettu kuivatuista Corvina Veronese, Molinara ja Rondinella
rypäleistä. Kokonaiset tertut kerätään käsin ja ne saavat kuivua 5 kuukautta.
Näin ne rusinoituvat ja saavat jalohomeista aromia. Sen jälkeen rypäleet
murskataan varovasti ja ne saavat käydä viiniksi. Kypsytys tapahtuu
tammitynnyreissä vuoden verran.
Valmis viini on tumman
rubiininpunainen. Sen maukkaassa tuoksussa on kuivattuja hedelmiä, tummaa
kirsikkaa sekä aavistus leivontamausteita ja jopa nahkaisuutta. Maku on lämpimän
makea, mutta raikas. Maussa on tuoksun mukaisia
aromeja. Jälkimaussa kuivattua luumua ja viikunaa.
Olen nauttinut Tommasin Fioratoa
sekä suklaisten että hedelmäisten jälkiruokien kanssa. Molempien seurassa se
oli herkullista. Se on myös hyvää sellaisenaan hyvän aterian päätteeksi jälkiruoan
asemesta.
Mutta aivan omiaan se oli juustojen
kanssa. Vain vuohenjuusto ei ollut ihan paras match!
Olimme Miähen kanssa viikonloppuna kahdestaan mökillä, jossa ei ollut jääkaappia ja juustoja teki mieli. Pirkka Parhaat sarjan juustolajitelma oli juuri sopiva annos! Ei jäänyt juustonokareita pyörimään ja tuoksumaan kylmälaukkuun.
Fiorato-pullosta jäi perjantaiherkuttelun
jälkeen vielä pienet lasilliset seuraavan päivän suklaatorttupalasten
kaveriksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti